打印 上一主題 下一主題
收起左側

傳媒之唯恐天下不亂

https://hk.news.yahoo.com/%E5%9C ... B%A5-222021271.html

大標題名為:
國產豆袋梳化在美殺兩童
只睇標題 就只會聯想到大陸再次有黑心商品害死人

一直存在的中港矛盾都好深下 大部分港人都認為大陸D產品都係 黑心 假 會爆炸既!
冇錯......的確係咁

但篇新聞就以負面,誤導方面入手,加深中港矛盾!

呢篇野實情只係 一間美國公司Ace Bayou在大陸開廠生產梳化
但係由於呢間Ace Bayou公司既產品唔合規格以致害死兩名美國人!
大陸只係負責生產,工人只係接到命令負責生產!

但係.............................................

無論東方,太陽報呢d 都以  [size=1em]國產豆袋梳化在美殺兩童 為題!!
將責任歸咎於國產貨

可見!傳媒根本有意借題發揮,加深中港矛盾,
究竟中港矛盾愈趨變深,香港傳媒應否付上大責任?

同一篇新聞在加拿大標題為: [size=1em]美国2名儿童误食豆袋椅填充物 窒息死亡
http://www.dushi.ca/van/news/bencandy.php/fid11/aid142962

[size=1em]只係今日訓醒一睇突然有感而發,不喜勿插!
回復

回復 4# 聖殤

只能用 字來形容 呢班歪曲事實 嘩眾取寵
既傳媒 !!!!!!   狗 狗 狗 呢班傳媒就快連狗都不如!!!
回復 支持 反對

回復 11# 我係new手

不如你細心睇下篇新聞同我講d內容先!

ace bayou係大陸開廠>因為大陸工資低

工人收到命令負責生產>你老闆叫你做野唔通唔做?
(乜你認為d低知識工人會考慮到d細路會捐入去呢個問題?)
(乜小朋友你認為 美國個邊冇入口檢察,評估? 安全檢驗?)

至於點樣深化中港矛盾(用腦).............
你識唔識睇標題?(我都費是再解釋,自己睇返我1樓講既論點)
我引用埋新加坡新聞標題作出比較 (點解你可以咁聰明咁都唔明?)
你知唔知不同字詞組合帶出既意思係唔同?

最後,請你提出質疑時!比返d論點....論據
你全部疑問好清楚可以係1樓解釋晒,請多思考!
如果你睇完真係唔明點樣深化中港矛盾既,我好樂意再一次詳細解釋比你聽!!

btw:你唔講我真係以為你考會考0分之後出黎做野最低工資既人!
回復 支持 反對

回復 23# cla991053

定係你唔夠人講 自己冇point先扮冇mood呢?
無啦啦叫你去睇精神科 我睇你要去睇精神科就真

9唔答8 人地以事論事就話人地係五毛 你用下腦啦!!

明明篇野係誤導你都可以講到傳媒岩晒

香港真係多得你呢班唯恐天下不亂既人呀!!
回復 支持 反對

回復 27# cla991053

其實你係咪冇讀過書姐!睇左你講咁多野 都搵唔到你既論點!
而人地既論點 論句 你唔夠人講
一句話人地5毛就無視晒!

你連個post最基本講既乜你都唔明

比多個例了你:
有個香港人駕駛日本車在港撞死人
唔通報紙標題寫住 日本車在港殺人 咩

以你既思維 一定係咁寫 (照足你既思維)
回復 支持 反對

回復 31# cla991053

呢件貨既然係國產, 報章寫佢係國產梳化合情合理, 唔存在任何誤導人諗法既問題, <<

就憑你呢句野 我就知你欠缺全面既思考,邏輯及理解能力。

1樓解釋得咁清楚你唔明 ok!! 其他人亦舉唔同例子比你
更多次解釋比你聽 你既邏輯謬誤(小學6年級己經唔會錯)
可惜你乃萬中無一(什至億中無一)既絕頂聰明人!!  (第三世界?)

事實:用日本刀界親手
標題:日本刀在港傷人

事實:日本食品受幅射影響可能致癌
標題:日本某工廠懷疑謀殺香港人

事實:美國車撞死人
標題:美國貨在港害死人

事實:cla991053 曾打過呢幾組字詞: 妄想迫害症 病入膏肓  口臭 狗   
標題:   患妄想迫害症而病入膏肓既口臭狗cla991053在網上打字
回復 支持 反對

回復 34# cla991053

究竟是誰"對人不對事"?就單一事件而言, 就對傳媒作出"狗都不如"的評論, 並加以附和, 這是對事嗎?
留意閣下的用詞, 這樣的行為更是對廣大傳媒不公   <<<你既言論

只能用字來形容 呢班歪曲事實 嘩眾取寵
既傳媒 !!!!!!   狗 狗 狗 呢班傳媒就快連狗都不如!!!

咩叫呢班?? 呢班?????     

點解你可以拉埋廣大傳媒落水?...............

你冇讀過書架?..................
英文咪有d問題會問 line23(they) (line2)them 是指什麼!!

隨左用億中無中一來形容你外 諗唔到其他

回復 支持 反對

回復 38# cla991053

你既總結漂亮,與35樓對比下
這就是總結!!自打嘴巴後,冇晒point

唯有扮下可憐用一張圖總結lo......

綜合全討論,包括36樓37樓,可見你的知識豐富,邏輯有條理,

智商什高,可謂可造之才,億中無一。我佩服你既自hi,厚面皮

我甘拜下風。
回復 支持 反對