打印 上一主題 下一主題
收起左側

傳媒之唯恐天下不亂

嘩, 盲架你地
內地製豆袋梳化

請問唔係國產係乜野呢??
回復 支持 反對

而且
如果有個人開架國產車 使用不當撞死人
係唔係可以改個標題做「國產車在x殺人」先
唔該話人盲之 ...
聖殤 發表於 25-8-2014 18:49

哥仔, 似係你唔用腦諗喎, 人地話乜你話乜
中国製唔係國產貨係乜野呀?
如果唔係點叫 developed in U.S. , made in China 呢?
你都識講話篇報導誤導人諗國產野害死人啦, 國產貨唔係本身身有屎 人地,你鬼撚會咁諗呀?
與其話方向報誤導人, 不如話你地班親中左膠 此地無銀三百兩 好過啦
人地打國產兩隻字你就起晒槓, 無野搵野黎嘈你又知會誤導到讀者?
係國產野就唔存在誤導囉, 已經係事實, 已經害死左人喇

一係咁, 我請返你飲一頭半個月國產奶粉, 中国策劃 中国製造架, 飲 唔 飲 呀 仆 街_____________________________________________________________________
hi, are you trying to report me?
回復 支持 反對

我左膠既不如話你係假民主走狗?
中國製的確係國產
冇人話唔係
我上面都有講話係
重點唔係佢係唔係國 ...
聖殤 發表於 26-8-2014 12:55

拿拿拿 又起槓喇, 我打兩句打兩段野你都可以咁多發揮, 幾好想像力喎
回復 支持 反對

哦哦哦~~話左你d咁既人啦
一唔合心水就話人呢樣果樣
你睇下你
話人左膠 其實自己係極右分子
↓舊pos ...
聖殤 發表於 26-8-2014 14:39

你覺唔覺你好似個痴線佬,起埋人舊post 搵野講?
講真我見你起我舊post我都打左個突 仲好心寒

人地唔知真係以為你痴痴地線

不過都循例會一會你

唔係左膠就唔好咁多口水啦 拎飛搵位坐呀

係唔係起槓自己知啦 我唔講其他人都有眼睇

講一句國產都可以比你借題發揮 又死人又撞車

心中有鬼啦

你咪撚老屈 個個post我由頭到尾都無叫人衝擊

依家邊個非黑即白? 唔唱歌跳舞就一定係撞門?

你又知唔知東北計劃背後係點呀? 都係個句 知唔知點解d人咁大反應? 不過算我睇你都唔會明 用返你個套思維同起人舊post搵野講既痴線佬手法 你咪剩係識玩巨商同上網搵人吹打機水

然後人地出post插媒體兩句就扮有學識話媒體錯

完全無了解過點解傳媒同社會大眾將矛頭指向個班人 個個国家

香港有你呢班時事,政治冷感既粉皮真係

認住喇 冷感係話你既 ,樓主係五毛左膠已經全聊廣都知

原本諗住你有得救想同你好言幾句,但無諗過你會真心成咁
回復 支持 反對

咁叫痴線佬? 哇 一開口吊人話人盲叫人**去死個D竟然話人痴線佬
我真係見識少

原來咁樣就叫左膠
快D ...
聖殤 發表於 26-8-2014 18:17

唔知你有無空閒時間,如果有最好排一排期見精神科醫生
我睇兩句已經見到你好多幻想,你可能有有妄想迫害症

Ps: 你唔使打咁大篇野 我睇到你咁多創作內容已經無mood睇
回復 支持 反對

唉 都唔知D人幾時先肯認自己7左
我睇呢 要去見精神科醫生個個係你囉
唔夠人黎就收聲啦 一係就去yaho ...
聖殤 發表於 26-8-2014 19:03

你唔使咁多野講喎, 我剩係見到你諗左D我無講過既內容去攻擊我,
無啦啦話我叫人乜乜去死真心覺得你要去睇一睇醫生,

另外

東江水污染極嚴重已經唔係第一日了, 好多人都知..
丫仲有, 你唔使搵yahoo撻我, yahoo一早比人公認留言十居其九都係五毛打手講野,
如果你繼續上你應該都會比人洗埋腦
回復 支持 反對

冇講過?
又話唔睇既
乜乜乜去死?
睇黎精神科都幫你唔到

冇人話佢好乾淨
叫你小心d用姐
定係你一 ...
聖殤 發表於 26-8-2014 19:35

你真係要睇醫生, 唔係同你講笑, 累到身邊人就唔好
話人睇左兩句=唔睇, 連自己打過乜都唔記得
咁叫痴線佬? 哇 一開口吊人話人盲叫人**去死個D竟然話人痴線佬

都算, 搵人舊post黎搵野講, 你有無諗過其實你好似變態佬

然後就話人反對唱歌跳舞就等於支持衝擊, 問你係咪國產貨就引伸到去撞車死人, 又用國產二字去幻想報章加劇中港矛盾,

引用返上面個句, 香港人=美國人?

唔好活係自己世界個個係閣下..

https://www.google.com.hk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=yahoo+%E4%BA%94%E6%AF%9B&start=0

只可以話你真係病入膏肓..
回復 支持 反對

我咁都要睇醫生你不如去睇下自己把口幾臭啦
人地同你意見唔同
你就開口埋口粗口 又撚又仆.街 (我都 ...
聖殤 發表於 26-8-2014 20:43

原來閣下一直都對於我又撚又仆~街既事耿耿於懷
在此我深表歉意

同時深表遺憾, 因為我無諗過一個會話傳媒連狗都不如既人竟然接受唔到人講粗口,之後就一直話佢口臭,
嗯...話人係民主走狗, 間接話人狗都不如呢d用字莫非就係彬彬有禮而唔係口臭? 我實在摸不透
定係呢d就係所謂既雙重標準呢?

國產野唔存在誤導, 你明唔明呢句野係咩意思呢? 我一開始只係單純講緊呢件貨係唔係國產, 你又講左去邊?
呢件貨既然係國產, 報章寫佢係國產梳化合情合理, 唔存在任何誤導人諗法既問題,
反而國產貨真係要檢討一下, 點解會有人抱有"呢份報紙用語言偽術去誤導讀者思維, 錯不在國產" 呢種諗法?
向來國產貨品質素如何, 心中有數, 不可單方面指責傳媒

而閣下與樓主所言, 反而和"此地無銀三百兩"無異
再者, 樓主的標題更是語言偽術的表表者, 如以閣下之思維去諗, 則與"國產豆袋梳化在美殺兩童" 同樣偏頗

對於閣下一直引用我舊文章之言論, 我大惑不解, 莫非東北發展與豆袋梳化有密不可分的關係???
另外, 我一直質問閣下東北發展所謂何事, 而閣下卻遲遲未有回應, 閣下的時事觸覺惹人懷疑
然而卻而偏頗言論去掐造出"我支持衝擊" "我醜化集會"的想法,
未知閣下有否參與近年的遊行,集會?

遠至13年的港視發牌, 近至東北,七一
十多萬人的集會, 卻換來政府,官員的無視, 這時集會市民在場外高歌
其後的東北發展, 千人在立法會門外靜坐, 期間集會主持亦有帶領群眾高歌, 請問此等行為是不是唱歌跳舞呢??

而閣下對衝擊立法會人士的偏見, 我表示極之不滿
你有去理解過事情的來龍去脈嗎? 你知道財委會主席的處事手法嗎? 何謂60+N秒? 規程問題呢? 發言時間呢?
煩請閣下照實作答, 閣下對香港社會的理解和認知, 我深感興趣

此外, 閣下於早前指

既然係咁你快d移民走
唔係十幾廿年之後回歸中國到時分分鐘通街都係你口中既五毛左膠
到時你話比人洗你腦就唔好啦

所謂何事呢?

據我所知, 香港早在97已經回歸中国, 而閣下所言...
回復 支持 反對

原來閣下知識水平如斯?
原來一個如此誤導讀者的傳媒
居心叵測 行徑還能比得上狗?
你何曾見過狗會此 ...
聖殤 發表於 27-8-2014 12:25

究竟是誰"對人不對事"?就單一事件而言, 就對傳媒作出"狗都不如"的評論, 並加以附和, 這是對事嗎?
留意閣下的用詞, 這樣的行為更是對廣大傳媒不公

而閣下就直指我對人不對事, 就一個盲一個仆~街而"無限引伸"
這樣的邏輯思維實在叫人讚不絕口
如以盲,仆~街和"狗都不如"相比, 我相信後者令人側目的程度有過之而無不及
如此不是雙重標準嗎?

而閣下非黑即白, 非錯即對的言論也讓人不解
"[size=13.333333969116211px]難道你認為錯在國產", 國產不只是錯, 是問題, 如果道出"國產"一詞便會令人聯想到劣質貨品, 害死人這種想法
那就代表國產給予人的印象早已深入民心, 即使傳媒在標題如何用詞, 若在內文得知貨品是內地製, 會有這種想法十分自然
其他國家生產同樣貨品當然問題不會改變, 仍然會害死人, 但你有曾聽過 "香港菜食死人" "日本車撞死人"嗎?
國產貨往往會和生命扯上關係, 不是一朝一夕能令人有這種想法的, 已是日積月累殺人無數換來的, 是自食其果

國產貨問題一直未見有改善, 黑心食品,用品依舊多, [size=13.333333969116211px]曾經這樣→以後也是這樣→因為向來這樣, 我不肯定
[size=13.333333969116211px]但可以肯定的是, 曾經因國貨有人喪命, 以後還是會有人因國貨而喪命, 因為我所見的是, 中國計劃,中國製造的貨品至今仍讓不少人殘障
[size=13.333333969116211px]甚至喪命, 信用度低處未算低

[size=13.333333969116211px]未知是誰先引用我在其他的文章的評論在本討論串作出回應, 挑起事端?
[size=13.333333969116211px]閣下之用意實在令人不解, 先是引用我在東北一事的評論對我作出質問, 其後就一直迴避我對此事的回應和反問
更以"和本文章無關而不作回應"的理由作結, 在這, 我想問一問閣下, 是誰先提出和本文章毫無關係的字句呢?

閣下簡直是"龍門任你擺 飄移境界"的表表者, 可以考慮參加世界盃

然後更誣衊在下"因在東北一事不作解釋而直指對方五毛左膠", 我希望閣下由我最初回應的開頭由頭再讀一遍,
我因何事而指樓主和閣下有左膠的嫌疑, 五毛是指哪一群人
若閣下有認真再讀一次而找不出答案, 則閣下之閱讀理解能力有待改善

對於閣下的邏輯思維, 我實在深表遺憾
"你侮辱左狗"難道就不是暗指傳媒"狗都不如"嗎?
再一次隨意改動語意, 混淆視聽
如非, 則是閣下的語文能力有待改善

若閣下的智力水平高於小弟, 請解釋一下為何會引用毫無關係的舊文章的字句在本討論使用,
並且翻查小弟的的陳年舊帖, 以毫不相干的私事作出回應?
我遊歷聊天廣場近十年, 會翻查回應者的舊帖並加以引用的人, 我還是第一次見
對於閣下未有回應"唔係十幾廿年之後回歸中國" 一事, 小弟仍抱有疑問, 請閣下在下一次作出回覆, 謝謝
回復 支持 反對

[覺得長篇請直接到最後]
    對於你
我真係無言到極點

「不如你唔好扯開話題啦
人地講緊產地同用法 產 ...
聖殤 發表於 27-8-2014 20:25

唔得閒逐句應你, 閣下話呢個REPLY會係總結, 咁我都用一張圖總結呢幾日既討論, 你咁高智慧, 應該明咩意思

我不嬲都鐘意同人玩解謎, 你解得明應該知我想講乜
回復 支持 反對