打印 上一主題 下一主題
收起左側

(急) cm plx.

關閉 [複製鏈接]
我都唔知究竟係我好記性,抑或係時下嘅人越嚟越無記性。
我識嘅人,包括公司嘅同事,好多嘢都係唔記得或者好模糊。
都唔知係忙,壓力大,定係唔上心了!

我 friend 話二百幾。
個幾係幾多真係唔知了!佢都無收我錢。

妳嗰個都係正版架?
點會無得用?

少網上同人傾偈,所以無試。
回復 支持 反對

我唔會話特登去記,不過發生過啲咩嘢大多數都會記得。

正確嚟講,一份 software 只係 for 一部機的。
我阿哥正想試下 install 埋入佢部機。原本諗緊得唔得,小妹妹妳正好解答咗。
我睇到佢份說明書話做完三次之後,要call 佢地同加錢先可以再用。

基本上唔用囉!

發現"(口架)"哩個字有得打,不過出唔到,會變成以下咁:
回復 支持 反對

好難講,我好可能會記得都未定。
所有電腦嘅正版 software 都係一份一部機,容許 backup 一份以防唔見。
有兄第姐妹好奇嗎?
幾錢無留意,不過佢收唔收妳錢,好睇嗰個人好唔好人同當時佢心情的。

大把人唔用或少用啦!
喺咁打字好好玩咩?有咩電話講好過。
變成只能以電腦同人 chat 嘅反而唔好,一般係現實生活都係同人溝通有問題。
唔用就係書蟲?咩 logic 嚟?

妳都係?
咁唔關我部機事, very good。
回復 支持 反對

比多數人易囉!

MSN 就會係咁即時或接近即時對答,打多好多字同用多好多時間吧?
長途電話依家其實幾平,不過無乜人會無啦啦打長途電話搵人傾偈就真。

咁妳要修改下個腦內嘅定義啦!
回復 支持 反對

容易記住 D 嘅咁姐!

再快咪又係要打!

妳係想講網上講乜都敢?
我同我識嘅人都無哩個問題,有咩都唔怕講,只有極少數平時同人溝通唔係咁好嘅人,先至會咁吧!
我記得小妹妹妳話過妳就係類似咁呢!
大概現今城市嘅人會特別多咁吧!
哩個 case 唔應該話係對佢嘅定義,而係哩個觀念本身就係錯嘅!唔係話妳改左其他人會跟住改而統一,只係明知唔正確,所以改正係最好嘅處理手法。
雖然我咁講,不過我知妳哩個年齡層至到二十出頭,除非係思想成熟,否則都係就算知都懶理。

用電話咭啦!我用嗰隻廿蚊有成千幾二千分鐘,接收又唔錯,幾好架!
US 同 Canada 打返香港我記得差唔多一樣價錢的。
回復 支持 反對

用口點都快過打字吧?更方便同直接。
小妹妹對住同一個人,現實唔敢講嘅,係網上就敢講?
做錯嘢會改係好事,不過見唔少人明知都唔會改。
諗法睇下邊類,舉個例子:
"黑人都係壞人。"
哩種諗法好多人都有吧?不過其實大家都知係錯的。
有個更普遍,我有個2律師助手朋友甚至係法庭上遇過用嚟做辯護:
"靚仔/靚女唔會犯法。"
我嗰位朋友遇到嗰單強姦案,個疑犯嘅家姐就係話:「我細佬咁靚仔,駛乜強姦佢呀?掉轉頭佢引誘我細佬就差唔多!」
事實上係場上所有人都知個男嘅有做過,不過又係畀佢位律師打啲法律灰色地帶而走甩咗。
廿蚊美金,嘅係大概$160 HKD 有找。
我當$160 HKD 有1600分鐘,$1 HKD 有10分鐘,重要張咭無 expire day,唔錯吧?
回復 支持 反對

有無咁快呀?定係妳平時講嘢慢?
一般講廣東話嘅速度,一秒都應該有4個字,慢嘅拖埋音都有3個,無咁快手吧?
典型例子,不過都係個方法。
呵呵!講嘢唔經大腦型呢!哈哈!
加拿大種族歧視好似唔嚴重,美國倒是好極端地好歧視或完全無。
以香港計,會咁諗嘅人上網就會知有好多。重會歧視內地嘅人同覺得白人就係好人同乜都 arm 嘅!(個 arm 字唔見有得打出嚟呢!)
咁我衰,我一定唔幫,最多乜都唔知,一定唔會踩人。
所以大義滅親係幾咁難能可貴呢!
望係咁望,不過唔知幾時。
有機會去到華人聚居嘅地方或返香港時,就搵下有無好嘅電話咭吧!
用唔用都十蚊,好搵笨呢!
回復 支持 反對

咩 program 都假,最快嘅一定係自己用得最熟最慣嗰個。
當然係指黑人啦!
靚女=懷人哩個偏見較少有。
有時對方係邊到黎未必有樣睇,我同我幾個香港黎嘅朋友因為唔會點打扮自己,所以好多人都估唔到我係香港人嚟。
其實乜人種都有衰人、壞人、好人等等,所以未接觸得某個人夠多時,都唔好咁易下定論。
我記得有科學家定心理學家做過實驗,發現第一印象有八成係錯的。
咦!我就係打673,重打咗幾次都唔見,今次有見喎!鬼掩眼定眼大睇過龍呢?
其實,護短嘅話,反而多數都係害咗佢,妳睇喎啲被種慣嘅人就知。
要佢承擔責任,對佢自己做過嘅嘢負責番,咁樣對佢嘅人生先係好。
詩琪姐嘅金句好記得喎!
搵到張正常嘅電話咭時就換咗佢吧!
回復 支持 反對

阿拿大少黑人嗎?哩個唔講唔知呢!
廣州人同香港人雖然都係講廣東話,不過其實好大分別,到現時為止,我好似無搞錯過。
至於個分別係邊,偏偏又講唔出,可能係接觸得多,所以分得出吧!
無話妳下左或未下定論呀?
確係一早有,不過無乜幾可聽人講囉!
早排溏心搞到人人都拎哩句嘢嚟玩嘛!
可以嘅話,Canada 簡寫用CAN,用CA 我第一個反應係 California,大概對所有住過係美國嘅人都會吧!CAN 就會係國際性都係指 Canada,實唔會搞錯。
回復 支持 反對

聽聞加拿大無乜種族歧視問題,聽妳咁講應該可信。
妳知啦!好多嘢傳係一回事,真實又係另一回事。最佳嘅例子就係"美國民主"。
好多人會覺得香港人就會執靚自己個 look,唔一定要潮,不過一定要時尚,否則就會以為係其他地方大,不過就講廣東話。
妳諗多咗喇!
係現今哩個資訊發達嘅年代,唔駛追都會成日聽到、睇到。
「我接受唔到囉~!」哩句近日應該都見唔少吧?
妳無錯,網址會用2個字,哩點無諗到。
其他大多數會以3個字,如係機場、國際性嘅會議或運動會等等國家名嘅簡寫都係用3個字。
易睇同一定無錯,不過妳鐘意。
回復 支持 反對