打印 上一主題 下一主題
收起左側

[活動] 辯論專題 - 現今香港學生肩負過多壓力

關閉 [複製鏈接]
你覺得1個小朋友會有能力應付d壓力嗎?
可能佢地真係有~但係如果事實唔係呢?
咁如果小生學個d都叫適當既壓力~
咁d中學生係咪應該要多幾倍呢?
佢地係應該承受壓力
但前題係適當~而不是過多~ ...
kimc0257 發表於 2009-10-23 01:16

好空泛
咩叫適當先 而家既細路根本係比人溺愛或唔理 有咩壓力先

論壓力大有排未到香港學生啦 窮人殘廢新移民家庭支柱先叫壓力大

所謂壓力主因根本係懶同唔慣受壓力 所以小小野就話壓力大
回復

你覺得1個小朋友會有能力應付d壓力嗎?
可能佢地真係有~但係如果事實唔係呢?
咁如果小生學個d都叫適當既壓力~
咁d中學生係咪應該要多幾倍呢?
佢地係應該承受壓力
但前題係適當~而不是過多~ ...
kimc0257 發表於 23-10-2009 01:16

小朋友連呢種壓力都受唔到
咁大個左比老闆鬧咪直頭要跳樓?
壓力大唔大係睇你自己點處理
你唔識處理既話
壓力就算幾細 你都搞唔掂
所以現在咪要從小訓練囉

學生為求好成績~往往會給自己帶黎壓力~而我覺得呢d自己俾自己既壓力先係最大
kimc0257 發表於 23-10-2009 13:22

呢種壓力係自己心理既問題 唔關其他人事
講真 點解老師要比咁多測驗?
就係佢想比你地知道 你地到底學左幾多
唔好識小小就覺得好叻咁
測驗高分既咪當錦上添花  低分既咪繼續努力囉
測驗對老師黎講根本無好處
D老師為你好咋!
回復

唔係
成績係自己
考得衰同好都係自己事
父母比壓力你係為左將來
將心比心
將來自己有仔女都會緊張佢地成績啦
佢地都係想你可以成長
咩野都係有壓力
重要係關唔關"學生"依個身份事
太多人著重成績同天份差異黎比較
...
oph 發表於 22-10-2009 23:07
我屋企人冇比壓力我wo
壓力來自我自己,咁我應該點算呢?
當我覺得阿媽養左我咁耐,我家陣讀書為左回報佢地,當我差左就自然有壓力
咁呢點有冇得解決?呢個可能係我主要壓力來源,發自我內心既良知.

我都認為自己壓力大,但我真係冇逃避過讀書
選科,就已經決定左你將來大學要讀咩學系,你選左1個科,簡直抱憾終生,又黎1個壓力
學校對新科目又毫無介紹,我覺得又1個唔負責任既行為,網上資料又唔多,真係唔清楚上到大學某d學系必需咩科,我家陣讀緊果科,全部都係睇自己興趣!!!就算功課多,學既野多,我都努力咁去學.其實...出路係咪真係咁多??時下年青人既價值觀提高,要求都提高,合適既出路係咪真係多?我家陣諗起都有壓力
就算係喜愛既科目,壓力都係咁黎,上堂,大家一齊做數,老師真係人比人,比死人,我就唔中意老師咁樣做,一齊做數,大家進度唔岩,就係度講做得快果d點點點,聽到真係好頂耳,就算個心唔介意果d人,真係比老師搞到學堂氣氛提升到非常緊張,到左果刻,就算朋友一齊坐,我地都好緊張咁做數,當落後左,又有壓力,唉
其實社工真係唔多掂,社工我都係學期初先見過佢一次,其他時間都係社工室,你話有幾多學生真係願意主動去搵社工??如果社工自己肯踏出一步,我真係非常開心,我成日都有唔開心事,好多壓力,我都知佢唔知,但我真係唔知向邊度發洩!!!!!!每星期有果d成長課,如果社工願意有時會一齊上堂傾計,大家都可以熟識下啦

討論係良性的
就算係辯論,都唔係侮辱性的
大家可以發表各自既意見
同埋壓力本身已經係1個好空泛既野黎!!
回復

小朋友連呢種壓力都受唔到
咁大個左比老闆鬧咪直頭要跳樓?
壓力大唔大係睇你自己點處理
你唔識處理既話
壓力就算幾細 你都搞唔掂
所以現在咪要從小訓練囉

呢種壓力係自己心理既問題 唔關其他人事
講真 點解老師要 ...
955247 發表於 23-10-2009 17:15

我覺得所有壓力都係自己心理既問題~
有d人覺得係壓力既野其他人可能覺得係樂趣黎
考試前緊係會有人擔心會唔會考得差
回復

我覺得所有壓力都係自己心理既問題~
有d人覺得係壓力既野其他人可能覺得係樂趣黎
考試前緊係會有人擔心會唔會考得差
kimc0257 發表於 23-10-2009 17:30

就係因為咁
所以細個搞掂
將來就可以輕鬆面對
又係果句
壓力真係自己心理問題
好睇自己向邊方面諗
假如個個都覺得自己唔得(ie.考試)
咁就唔得啦
壓力妹多時都係來自冇自信
只要有自信
成日同自己講一定得
壓力真係少勁多
回復

論壓力大有排未到香港學生啦 窮人殘廢新移民家庭支柱先叫壓力大

沒錯 窮人
殘廢新移民家庭支柱壓力大
但 香港學生壓力不大嗎?
家長 老師 學校 社會
香港學生要面對的 不單單是功課問題
校內成績 即使早已做足準備
仍會害怕試卷難 臨場發揮不好
即使不需面對家長老師所給予的壓力
自己亦會給自己壓力
成績差 讀不了大學
社會不接受你這廢人 人生就完了 壓力不大嗎?
一個只有十多年人生經驗的學生 已經要面對被社會淘汰的可能
在學校花精神專心上課 已經令到累透
課後的補課 回家做功課 溫習 備課 一天就完結了
另一天的上學 補課 功課 溫習 備課 又開始
還沒有計 小測 考試 家長老師的責罵
沒錯 小測考試目的是為學生好
但結果呢
小測前用功溫習 勉強的應付小測
最後 大睡一場後通通忘記
不是學生想忘記 是 我們沒有精神去記住
凌晨一時完成所以作業睡覺 晨早7時起床回校
六小時的睡覺時間 我們可來有額外精神去專心溫習小測
校內壓力已經大
校外呢?
現在就連大學生亦難以找工作 你們以為只有大學生擔心這問題嗎?
就連中學生亦要面對此壓力了
老師不斷提示學生 為了將來要努力讀書 要比普通大學生還要強
計劃 面對將來發展的壓力 一個未知之數
壓力更大
窮人
殘廢新移民家庭支柱無疑是壓力大
但香港學生的壓力亦不能夠說是小事
回復

學校可是有儲物櫃的
回復

現今香港學生肩負過多壓力,唔識放鬆自己''

一星期7日,有5日在學校,仲有2日不洗番學''

但是星期6好多人都是休息的,一到星期日就搵曬老師比你的功課在家中做''

令學生時間管理上會出現問題''如果休息不夠會不再想讀書,嚴重的話可能會去自殺''

講下334的學生,因為佢地是第一年白老鼠搞到d學生要3年後一次過考試''

如果堂上老師不夠時間講佢d東西,可能留學生搞到學生休息時間減少''

學生壓力會日積月累,可能搞到生病同頭痛等等

當學生無病痛時,又要搵番之前無上堂要教的東西''

姐係無休息過一樣''

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
某〞雨 + 5

查看全部評分

回復

沒錯 窮人
殘廢新移民家庭支柱壓力大
但 香港學生壓力不大嗎?
家長 老師 學校 社會
香港學生要面對的 不單單是功課問題
校內成績 即使早已做足準備
...
Jm_Isotopes'` 發表於 23-10-2009 21:49

點解正方咁多人覺得成績就係一切= =
學位係有限
下下都話讀唔到大學就=失敗
其實上大學有大把途經
社會上有唔少課程係可以升上大學
重有好多出路讀唔同專科課程或海外升學
佢地並唔係廢
只係慢d起步姐
工唔係難搵
係好多人覺得唔啱自己做(ie.邊有學生想做勞動性果d)
香港學生除左升學上壓力
真係冇咩其他
搵工就真係唔係學生份內事,所以我唔講
頂哂最多都加埋戀愛
真係排隊掛都有排先到香港學生
老實講
香港d假期都算比內地多(有朋友係內地讀書就知)
多左時間讀書同減壓
溫得唔熟真係唔好賴人
唔記得都唔係藉口黎
相信學校老師都應該係考試前教讀書技巧
就算冇教
自己係緊張嘅都會自己搵

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
某〞雨 + 3

查看全部評分

回復

好多人都話返到屋企就比心機讀書啦
但係有冇諗過日日返到學校都係讀書,返到屋企想hea下同fds打下機都冇時間果種心情係好難受
一想玩就有一大堆野未搞掂
點解會發生咁?我自己覺得係學校逼得學生太緊,不斷想令學生成積好/校譽好
回復