樂古Nakuz

標題: 路過此地...有感而發... [打印本頁]

作者: ↗無奈乂朗↙    時間: 22-2-2009 20:12
標題: 路過此地...有感而發...

今天在樂古遊逛時...
不知為何的被這板吸引而進入了...
看了很多貼子...
都很touch到我的感受...
我很少發貼的
但我想在這裡分享我經歷過的事...

在我小學3年班時...
認識了一位朋友
我們非常投契...所以很快便熟絡下來了...
大約認識了大半年
他常常都會來我家玩...電腦...
可以說是每憑放假都會來
或者我當時年紀太小了
我已認定他是我一生的朋友...
直到有一日...一天他已經有自己的電腦時...
一如以往的打電話叫他來我家中玩...
接聽的是他姐姐...
但突然從電話中傳出他自己的聲音...
『跟他說我不在家吧!』
聽到這句話...我的心頓時被壓碎了...

在這個陰險的世界裡
連你認為最好的朋友都會出賣你...利用你...
有福同享 有難同當根本是廢話...
你當他的朋友...但他只當你水魚而已...
難道在世上已沒有人再可以信任的嗎...

從這件事後已很少跟他來住...
大家心中好像有條無形的剌一樣...

從此我結交朋友都很小心
所以現在稱得上能交心的朋友只有一兩個而已...

此貼只是我都感受...不喜勿插...
如果大家都有同感或什麼的都請發表一下吧...
作者: 23224234    時間: 23-2-2009 10:48
可能佢當時有野做呢...又吾想比你知 咪話吾係屋企..我有個fd 成日都係咁.3. 我地都做左8年既好朋友 有時向好既一面諗會好好多....
作者: 丫.Wing★    時間: 23-2-2009 11:43
朋友沒可能陪伴你一輩子,從你認識他的一刻開始,你就要接受他總有一天會離開你

這個是我最近想通的.因為每個人都有自己要走的道路,就算是這一刻陪你走同一條路,但日後呢!?

每個人都不能夠一成不變的,變心是正常的,因為感情大多數都經不起時間的考驗.

假如他已對你的感情變淡,那又何必在意他呢........

雖然說話是這樣說,但是要放下,真的是很難...........
作者: ○蜜※蜂●    時間: 24-2-2009 18:49
你算好的了吧..
總好過我而家都未搵到個投契又發展得到既FD丫"
作者: ah誠乂    時間: 25-2-2009 23:30
好多fd都係好假- -
作者: ;(#Ducksjai.    時間: 12-3-2009 19:19
朋友?
沒多少吧'!
作者: 豪BE    時間: 29-3-2009 12:35
可以搵到一個
投契而且對你真心ge朋友
可以話係好難
但只要你嘗試一下去留意
身邊總會有幾個真係當你係朋友
朋友多與少唔重要
重要ge係,,,佢真係當你係朋友
作者: TtLiw    時間: 31-3-2009 16:17
作者: denny20011325    時間: 3-4-2009 01:53
可能人地咁岩唔得閒姐 = =

唔好諗埋1邊先  咁最尾有冇問番佢
作者: 地獄天---鋒    時間: 6-4-2009 22:32
其實大家都會成長..
大家都會有不想出街的時候..
但又不想拒絕朋友...
咪話自己不在家..
做朋友一定有風風雨雨..
一定會有不開心的回憶,
始終大家是兩個人.
想法自然不同..
磨擦一定有...
最重要是要体量...
如果可以的話..找日你去找他好好傾下..如果你唔想失去呢個朋友..
作者: 此時此刻↗    時間: 7-4-2009 13:46
純真的友誼
不可能建立在一台電腦上

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006635www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2