查看: 1879|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

RAM同底機相容性低會否當機????

我係用緊ASATA的XPG的G ear的DDR3 1333G 2GB X2的RAM,我主板係用ASUS的P5Q3
我想問我無機成日開開下機無啦啦會定晒格唔動(開到去LON到VISTA個歡迎到)死機,佢又唔會話藍畫面,只係定晒係到,有時仲會係LON完綠色條野果到準備去歡迎到先停左係個黑畫面到,有時又到到去見到桌面果到先停晒@_@,有時玩玩下都會死(但好少)
問題就來了@_@a,我之前以為係個CPU太熱同火牛唔夠力所以換左E+係火牛CORSAIR的HX650W
CPU扇係Cooler Master 的Hyper N620,換左之後好左DD無咁成日死,但係個問題都幾日出現一次,我每次唔得就去插過條RAM先得(唔係100%得,有時要開幾次),會唔會係條RAM同個主板唔夾?

E個問題好似係係我砌好部機一個一兩個星期之後先出現=_=|||,煩左我好耐的問題,頂佢唔順想問了...
回復

相容性低係有機會當機,但有可能係其他硬件問題
回復 支持 反對

仲有d咩可能有問題的硬件???,我唸多數唔會係中毒,我用卡巴,nod32,諾克,小紅傘掃過晒所以應該我唸係硬件問題了.個cpu有唔會咁易神,顯卡就上部腦用落來的,但係無幾耐前拿左去代理比佢睇過無問題我先用係新機到,火牛新買品質應該有保證我唸,有個能有問題的可能係HDD,主板,ram(點唸都唔會去到機箱吧@_@a),邊個可能有問題??點先知佢咩問題???
回復 支持 反對

你既情況好難判斷,只可以一件件拎去試
回復 支持 反對

=口=,一件件拿去代理到試@_@a,都好多地方要去..........拿去代理到試洗唔洗拿埋我買野果時佢比果張單據去??同埋如果我個win唔係行野,佢個破解係寫落個BIOS到,有無問題嫁??

ps:係唔係只係試主板,ram,hdd就ok?
回復 支持 反對

你有fd咪拎比佢試囉
回復 支持 反對

我果d朋友的電腦唔係ddr就ddr2無咩,識的人用緊ddr3的機板~
回復 支持 反對

個人覺得係hdd問題多..

或者你試過裸跑睇下有無問題
回復 支持 反對

HDD的問題,咁第一就去睇下個HDD代理先~
點樣叫裸跑???
回復 支持 反對

HDD的問題,咁第一就去睇下個HDD代理先~
點樣叫裸跑???
qq396390978 發表於 17-3-2010 15:40

唔用機箱=.=
拎哂啲零件,放系一個diy 台 or 轉用位
放你塊主板上去
照正常咁插番啲零件上去
這個手法主要出現於發燒友和測試方面
原因:方便
回復 支持 反對